Mäns våld mot kvinnor-ingen naturlag. Äldreomsorgen underfinansierad-vad var det jag sa?

Våren, ljuset, knopparna, blommorna… Härligt och nu har blåsten mojnat något. Igår dånade sjön med rejäla vågor med vita gäss, som man säger om det vita skummet. Nordöstanvinden kommer rakt in på altanen. Idag torsdag lugnare. Varit på möte på biblioteket på förmiddagen. Nu lite frist inför möte med distriktsstyrelsen (DS) och årsmöte med Kronobergsarkivet. Vill inte missa det senare, så jag deltar i det digitala DS i trekvart och sticker sedan till årsmötet och Kulturarvscentrum, som startar 19.00.

Bra insändare av Gunnar Nordmark (L) och en partikamrat till honom om Kronobergs slottsruin och dess fortlevnad. Såg den på nätet igår. De menar att vi lokalt och regionalt får ta itu med detta högt uppskattade besöksmål, att staten, som är ägare, inte bryr sig. Det enda som händer i ägarens regi är att vänta på det totala förfallet. Kommun och region ska avsätta medel så att statusen i första skedet åtminstone gör att folk kan besöka ruinen. Ja, så ska vi göra! Tro också att ändamålet skulle kunna få invånare att stötta via insamling (crowdfunding). Samma procedur gjordes på 40-talet. En livaktig förening för Slottsruinen bevarande samlade in pengar och låg på så att berörda ägare startade ett gediget arbete med att räta upp det som rasat. Samtidigt gjordes utgrävning av ruinen.  Bra förslag att dra igång den processen igen!

Nu har det hänt som jag skrivit om och varnat för så många gånger de senaste fyra åren, den tid jag suttit i Omsorgsnämnden i Växjö kommun och speciellt under pandemiåren och därefter: Äldreomsorgen och vården (liksom utbildningen) är underfinansierad och underbemannad. Det har forskningen sagt i decennier. Pandemin bekräftade och de generösa statsbidragen gjorde gott. Men vad skulle hända när pandemin tog slut? Vad skulle hända om vi fick en högerregering, som ju per definition anser att skattesänkningar är viktigare än anslag till bemanning inom välfärden? -Jo, det skulle hända att statsbidragen inte på långa vägar svarar mot behoven, att nerskärningar väntar runt hörnet. Hur kunde nerskärningar i välfärden, i kultur och klimatpolitik vinna valet i Sverige?  Vad gick fel, vad gjorde vi som vill annorlunda för fel? Men många fängelser ska vi ha och plastpåsar verkar viktigt att få tillbaka… Dessutom kallas tidning som är röd, grön och oberoende för extremistiskt.

I den tidningen, Dagens ETC, läser jag idag 20/4 bl a om en ny metod för att skydda kvinnor från våldsamma män i relationer. Metoden kallas Igor och har prövats på Södermalm i Stockholm. Det handlar om att punktmarkera männen och om nära samarbete mellan socialtjänsten och polisen, i praktiken. En utvärdering visar att metoden har haft effekt. Så vad händer nu? Det är ju inte varje dag som det traditionella arbetet mot mäns våld mot kvinnor har framgång. Nja, lite osäkert.  Men jag hoppas på fortsättning och spridning i landet. Progressiva kommuner kan ta del av hur de har arbetat och ta upp tråden. I Dagens ETC 19/4 skrev Aleksa Lundberg en lrönika med rubriken ”Så här års ser flickor och kvinnor sig en extra gång över axeln”. Hon erinrar om ”Hänryckningens april” för två år sedan, då fem kvinnor mördades av sina män på tre veckor.

I veckan har jag varit på styrelsemöte med ABF, med ProLiv Kronoberg, med Noaks Ark Småland-Halland inför riksstämma på lördag. Det är mycket som händer i föreningslivet i mars april. Har dessutom kommit i gång med mitt livsprojekt – att skriva om torpen under Veningehult 2, Döderhults socken, där många i släkten har bott inklusive jag själv. Gick igenom stor del av kyrkoböckerna, men det är många infallsvinklar och andra arkiv som kan användas för mer kött på benen än födda, gifta och döda. Hoppas på levnadstid för att komma i gång på riktigt och på djupet.

Ha en fin helg!

Carin Högstedt

Växjö 20230420

@hgstedt

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *