Regiongruppen till Åseda o Profilgruppen, möten på möten och våren exploderade

Gediget studiebesök på Profilgruppen i Åseda idag. Regiongruppen hade först möte där på förmiddagen och efter lunch fick vi information om detta företag, ett av Kronobergs största sett till antal anställda, både muntligt och så se på vissa delar av produktionen. Bildades 1981, ca 555 anställda – det var lite neråt ett tag men gick upp igen. De gör produkter inom elektronik, industri, transport, interiör, bygg. Och de gör det av aluminium. 46 % går på export. De betonar miljöarbetet, återbruket av aluminium är mycket stort. På frågor om hur de upplever Region Kronoberg så ger de sjukvården tummen ner och tycker att inom länet fungerar kollektivtrafiken rätt så OK, men kan bli bättre över länsgränsen till Kalmar län t ex. Finns anställda som pendlar därifrån.  Brist på bostäder är ett annat aber, särskilt, uppfattade jag, lär det brist på lägenheter. Mycket bra dag i Åseda, Uppvidinge! Hoppas vi kan fortsätta besöka något företag i varje kommun framöver. Många besök har jag varit med om under decennierna i politiken, men Profilgruppen var första gången idag.

Ser på nätet att Jan Tiselius, skådespelare, regissör m m, har avlidit. Tråkigt. Han och hans livskamrat Britt-Louise Tillbom bodde och verkade i Växjö ett antal år för länge sedan. De var då mycket engagerade och drivande av Växjöensemblen, som numera är Växjö teater. Vi var partikamrater och vi blev vänner. Jan var rolig, trevlig, snäll, klok, driftig som jag minns, Britt-Louise likaså.

Här har skett ett avbrott, för jag har deltagit i kommunala gruppens möte som denna gång var digitalt. Två intensiva timmar med diskussioner om simhall och slottsruin t ex. Det är kommunala politiska frågor vi hanterar, svåra beslut, ekonomin inte minst, men också mindre och praktiska kring vårt utåtriktade arbete, studiebesök, datum som bestäms för utbildning och event. Bra uppslutning.

Annars har helgen innehållit besök hos barnbarnen med familj plus riksstämma med Noaks Ark, som vi ombud från Noaks Ark Småland-Halland deltog i digitalt, åkte alltså inte till Stockholm för att par timmars möte (det blev tre). Det gick hyfsat bortsett från rundgång på ljudet tillfälligt. Hybridmöten som det kallas när en del är på plats och en del på nätet har sina problem. Vår ordförande var dock synnerligen skicklig och pedagogisk och gav sig tid att förklara hur han lagt upp det hela så allt skulle flyta fram till beslut. Briljant helt enkelt. Dessutom underhållande.

Några regnstänk idag men fortsatt vårväder. Jag har börjat plantera så smått och rensat från gammalt innehåll i krukor. Tar tid och idag har jag inte haft en minut till sådant. Men det tar sig. Kommer lediga dagar. Nu är klockan 20.30 och det får vara nog för idag.

På lördag 29/4 är det manifestation arrangerad av Växjö Forum för att säga nej till planerat sjukhus i Räppe och ja till satsning på det sjukhus vi har och vårdcentralerna. Samling i Linnéparken i Växjö stad kl 12.00. Vilket bra initiativ!

Carin Högstedt

Växjö 20230424

@hgstedt

www.maqt.se

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *