Byt inte sjukhus – byt politiker! Inför 1 maj – 77 röster för hopp om framtiden.

Vilket engagemang! Vilken demonstration! Forum Växjö drog massor med folk för satsning på vårdcentraler och ett förnyat befintligt lasarett – mot ett nytt sjukhus i Räppe. Så många, så övertygade om att regionpolitiken (i detta fall M, C. SD, S, KD) är på fel väg och V och L på rätt. Nuvarande lasaretts förnyelse kräver också pengar, men i den takt ekonomin tillåter. Bygget av ett nytt sjukhus kan inte avbrytas om och när ekonomin sviktar. Dessutom kommer det krävas nya trafikanläggningar som vi inte har någon siffra på. Helt klart högriskbeslut. Energigivande möten med många bekanta och partikamrater i leden.

Jag deltog i starten på manifestationen i Linnéparken och det imponerande  demonstrationståget till Stortorget. Där bröt jag för att ge mig av till födelsedagskalas för de tre av närstående som fyllt år senaste dagarna. Härlig lördag med fint väder och goda kakor och tårta.

Dagens ETC (28/4) ger också energi och framtidshopp – trots allt som Tidöavtalet och den nationella politiken serverar folket. Tidningen har intervjuat 77 personer om hur vi kan övervinna hoten mot demokratin, välfärden och klimatet. Det är kända människor – författare, skådespelare, debattörer, journalister, punkare, ekonomer, konstnärer… Så mycket goda tankar och idéer. Bara ett exempel. Enna Gerin, utredare på tankesmedjan Katalys: ”Vi måste orka stå emot normaliseringen av den högerradikala hegemoni som nu befästs i Sverige. Vi får aldrig acceptera deras förakt för svaghet, deras rasism, klasshat, homofobi och klimatförnekelse. Borgerlighetens svek är enormt, men vi har inte tid att sörja nu. Motståndskraft byggs genom mer jämlikhet, trygghet och solidaritet. Vi måste ha råd med klimatomställningen, en stark gemensam välfärd, värdiga pensioner, bra socialförsäkringar och bostäder åt alla. Bara så kan vi mota fascismen i grind!” Ja, en bra sammanfattning. 77 personer som stärker. Vi/jag är inte ensamma. I morgon är det 1 maj. Det finns verkligen anledning att demonstrera, att träffas, att se och höra att tillsammans är vi faktiskt starka. Som det stod på ett handskrivet plakat igår: Byt ej sjukhus, byt politiker. Hen har fattat. Och i den frågan kanske det inte är för sent?

Köpte ny utedörrmatta till altanen. Den gamla var utsliten. ”Mitt” gräsandpar kom på inspektion. De märkte att det var något nytt och markerade belåtenhet genom att stå och trampa och putsa fjädrarna. Och bajsade. Båda. En extra markering att de gillade nya mattan. Ja, ja. De håller mig i gång.

DN (25/4) har reportage om väntetider för personer som har cancer och ska opereras. Andel av patienter som opereras inom angiven tidsgräns (36 dagar) 2022 är sämst i Blekinge med 27 %. Region Kronoberg ligger på 37 %, plats 7. Inte bra alltså. Bäst är Norrbotten med 61%. Region Kalmar med 56 % ligger bland de bättre. Inte nog med att ha fått diagnosen cancer. Väntetiden drar i väg och skapar naturligtvis en icke mätbar oro och i vissa fall är operationen inte genomförbar när det äntligen är dags. Mycket läsvärt reportage av Kristoffer Örstadius.

Utejobb den gångna veckan. Börjar få ordning på krukor och planteringar. Men tar det försiktigt. Kallt om nätterna fortfarande. Inga växter som jag sparat har klarat vintern. Möjligen dahlian som har bott i förrådet. Såg bra ut och är planterad.  Förrådet är alltså inte uppvärmt.

I morgon demonstration igen och nästa lördag (13/5) prideparad! Roligt nästan jämt.

Glad Valborg!

Carin Högstedt

Växjö 20230430

@hgstedt

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *