Helvetesnatt och lyckodag, igelkottarna här, Negar Naseh om Iran. Kvinna, liv, frihet!

Efter en helvetisk natt med väldigt lite sömn och mardrömmar följde en magisk dag med äntligen värme, första igelkotten på besök, lyckosam bilprovning och intressant föredrag på stadsbiblioteket. Ja, lite överdrift åt båda hållen men jag var mycket orolig inför bilprovningen. Trodde det var slutet på mitt förhållande sedan 18 år. Köpte bilen 2005 och den var begagnad men tämligen ny. Den har tjänat mig bra. Nu är den rostig och långt ifrån vacker. Stått ute alla år. Jag bävade för att bli utan bil, att den skulle få domen körförbud. Kör inte mycket men när jag ska frakta grejer i vardagen så är den bra att ha. Eller ta mig ut på landet till barnbarnen t ex. Finns ingen kollektivtrafik dit.  Mardrömmarna handlade om den domen. Ja, jag är bilberoende. Det är en kliché men den är frihet för mig.

Men det var inte så farligt! Ser gräsligt ut med rosten men bilprovningsmannen menade att den håller ett tag till. Några saker ska jag åtgärda och komma tillbaka och visa. Men jag har en månad på mig och har tid att bedöma om kostnaden är rimlig och även se mig om efter en annan bil.

På morgonen kom första igelkotten, en rätt liten krabat och smal. Ska ju nu äta upp sig så att den klarar nästa vinter. Så trevligt att den hittat hit. Har förberett med att ställa ut friskt vatten till eventuella gäster.

Sol hela dagen, dåsade bort eftermiddagen. Sedan till Bibliotekets Vänners sista föreläsning för säsongen; Negar Naseh talade om sin tredje bok, ”En handfull vind”. Det gjorde hon på ett synnerligen enkelt och intresseväckande sätt. Hon har själv aldrig varit i Iran men hennes föräldrar fick fly därifrån på 1970-talet av politiska skäl. Varken de eller hon själv kan besöka Iran. De skulle råka illa ut. Boken handlar om en familj och deras liv i exil. Den handlar också om Shahen av Iran, hans flykt och sjukdom efter revolutionen 1979. Negar har arbetat med boken i många år. Hon berättar om revolutionen, den oheliga alliansen (min mening) mellan vänsterfolket och troende grupper inom islam för att bli av med Shahen. Det lyckades. Men mullorna tog makten och de förvånansvärt radikala lagarna med kvinnors rättigheter som införts av Shahen försvann i ett nafs. Och så är läget. Kvinnors uppror på senare tid rör samma saker som revolutionen 1979: Kvinna, liv, frihet! Rätten att arbeta, rätten att avstå slöja, rätt till mänskliga rättigheter helt enkelt. Finns mycket att fundera på. Hur kunde det gå så galet? Vad ska hända i framtiden? Maktens våld är ju så gott som obegripligt rå.

Kollade läget på altanen. Igelkott nummer två vid matskålen, betydligt större än första. 14 grader. Går att sitta ute och njuta. I morgon är en ny solig dag.

Carin Högstedt

Växjö 20230508

@hgstedt

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *