Folkomröstning om sjukhus – namninsamling! Bäckgatan 14 – öppet för samtal. Harar och igelkottar.

Ecuador blev 2008 först i världen med att grundlagsskydda naturens rättigheter. Alla medborgare har rätt att föra naturens talan inför domstol.

I Bangladesh har Högsta domstolen gett alla floder i landet status som rättsobjekt.

I Spanien har en saltvattenslagun, Mar Menor, blivit första europeiska ekosystemet med juridiska rättigheter.

Var hittar man sådana uppgifter? Jo, i Naturskyddsföreningens innehållsrika medlemsskrift Sveriges Natur. Många intressanta och faktaspäckade reportage. Författaren Tomas Bannerhed har ofta en krönika på sista sidan, som jag inte vill missa. Han skapar frid.

Detta med att ge natur juridiska rättigheter har fängslat mig. Jag har skrivit om det många gånger. Har inte hört eller sett någon diskussion om dylikt i svensk politik och debatt. Jag föreslår som vanligt att Vättern ska få juridiska rättigheter – som starkare skydd i framtiden.

Kristi Himmelsfärdsdag. Sol och stilla efter gårdagens iskalla vindar. Sjövattnet ca 14 grader. Alltså inte så långt från de 17 som jag kräver innan jag hoppar i. Nöjd med alla lavendel jag planterat. De artar sig bra och lockar humlor. På väg till brevlådan härom morgonen mötte jag två harar. Inte så vanligt precis. Igelkottarna har jag inte riktig koll på hur många olika de är. Tittade ut en sen kväll och såg tre stora bollar. De vilade efter maten.

Regiongrupp i måndags. Långt möte med mycket innehåll. Gemensam genomgång S och V av den gemensamma budgetens innehåll. Brist på pengar. Det verkar som att regionerna är mer utsatta av högerregeringens snålhet än kommunerna. Region Kronoberg ska spara 67 milj kr. Samtidigt som det är köer och brist på personal. Det går ju inte ihop. Bra med samarbetet mellan S och V. Ger styrka. Bra möte och genomgång inför budgetens presentation inom någon vecka.

V Växjö har öppet på Bäckgatan 14, den nya lokalen mitt i stan och i markläge sedan 1 januari, på onsdagar (4 timmar) och lördagar (2 timmar). Frivilliga anmäler sig att vara där, bjuda på kaffe och vara redo för samtal med de som kommer in. Jag är nog en av de flitigaste där och jag har ju dels tid, dels tycker jag det är roligt. Upplever att folk är lite avvaktande. Tittar nyfiket in när de passerar på gågatan utanför. Igår onsdag var det dock livligt. Det blev intressanta samtal om aktivitetsbaserade kontorslokaler (heter det verkligen så när personal inte kan arbeta i lugn och ro?), om ledarskap i kommunen, om tillitsstyrning, tystnadskultur, om nya styrets möjligheter till förändring till det bättre och så om sjukhusbygget och möjligheter att stoppa nuvarande planer på nytt sjukhus i Räppe.

Ideella föreningen Växjö Forum har startat en namninsamling för att få till stånd en folkomröstning i Kronoberg om just sjukhusfrågan. Det är modigt. Det krävs många namn för att få upp frågan om folkomröstning i Region Kronoberg. 10 % av de röstberättigade ska skriva på namninsamlingen. Det betyder över 15 000 namn, så nu gäller det. Vi har namnlistor på Bäckgatan 14. Insamlingen har startat. Vi har också namnlistor som du kan ta med dig och samla in namn själv. Insamlingen pågår tills antalet namn är uppnått eller senast 17/11.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

Växjö 20230518

@hgstedt

www.maqt.se

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *