Vad kostar vad? Demonstration som värmer. Bäckgatan 14 öppnar. Gladioler o majs.

Lördag eftermiddag. Kommit hem från ett pass på Bäckgatan 14 (V.s partilokal) och demonstration mot skövlingen av del av Fyllerydskogen och bygget av den planerade Trafikplats Fagrabäck, där tre rondeller ska ersätta en och mängder med betong ska dit för bilismens bekvämlighet och högre hastighet. Jag blir varm inombords när jag ser de ca 30 kämparna som står på Norrtull i strilregn, beredda att tala, skandera och visa sitt engagemang för framtiden, klimatet, miljön, biologiska mångfalden…Det är stort att få delta i detta, att se unga och äldre från olika organisationer samarbeta, att lyssna på så kloka tal, att påminnas om vilket ansvar vi har för kommande generationers liv på planeten.

I den gångna veckan skrev vår lokala dagstidning att aktivisterna i skogen hade kostat 100 – 125 000 kr. Kanske skulle vi också kunna få reda på vad trafikplatsen kommer att kosta skattebetalarna? Det ska ta drygt två år att bygga. Kommunen har betalt in 70-80 miljoner (80 000 000 kr) till Trafikverket för flera år sedan som bidrag till monstret. Kostnaden skulle då vara några hundra miljoner kr (Ca 3 om jag minns rätt) totalt. Vad är den idag? Det vore mycket intressant att få veta. Det är ju ett icke nödvändigt projekt (enligt min och många andras mening direkt kontraproduktivt till hållbar utveckling) som ska betalas av nationella skattemedel till större delen. Så hur mycket är det idag?

Nästa lördag samling på Norrtull igen 11.30 för manifestation/demonstration.

Bäckgatan har öppnats som sagt och vi har startat öppethållande för allmänheten onsdagar och lördagar. Jag var där i onsdags och det kändes skönt att dra i gång verksamheten. Ingen rusning dock! På kvällen sedan färd till Älmhult där distriktsstyrelsen för V Kronoberg hade möte och träffade medlemmar i V Älmhult. Kändes också meningsfullt. Mörkt när jag kom hem. Den gör mig orolig, denna årstid när mörkret och kylan tar över och begränsar rörelsefriheten.

Också haft uppstartsmöte med en arbetsgrupp inom ProLiv Kronoberg (prostatacancerföreningen). Vi planerade hösten och innehållet i ”kafémöten” med medlemmarna. Vi ska hyra lokal i Pensionärernas hus, vilket är nytt för oss och vår verksamhet.

Jobbat ute på och kring altanen med rens och klipp. Sommarblommorna är på väg in i eviga vilan – förutom gladiolerna som har börjat blomma NU. Bladen vuxit rejält på höjden hela sommaren, men helt plötsligt kommer blommorna. Något som också lever är det jag tror är majs – hur nu det har kommit upp i en kruka med lavendel.

Tittade igenom katalogen till Auktion i Braås nästa lördag. Helt otrolig mängd allmogesaker! Riktigt spännande.

Ha det bra!

Carin Högstedt

Växjö 20230826

@hgstedt

www.maqt.se

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *