Det hände på kommunfullmäktige – aktivisterna ställde relevanta frågor

Följde Växjös kommunfullmäktige igår. En ovanligt tråkig och förutsägbar eftermiddag. Började bra med utdelning av Mångfaldspris till Marianne Jenneflod och Suzana Mocevic. Marianne fick det för sitt arbete som rektor för förskolor i kommunen och Suzana för det utåtriktade mångfaldsarbetet, som Prideveckan t ex. Extra glad för Suzana, som jag lädre känna för många år sedan, då hon var klar ned sina akademiska studier. Vi var med i ett projekt som innebar att jag blev mentor åt S. Så glad att S kunnat arbeta på olika plan med de frågor som hon brinner för; mänskliga rättigheter kort sagt.

Sedan var det ledamöternas frågestund. 15 frågor och frågeställare ställdes till främst Malin (S), kommunstyrelsens ordförande. Anton (M) frågade Malin hur det känns att ha styrt i åtta månader och inte ha någon lösning för gamla kommunhuset, ödehuset mitt i stan. Malin svarade att det känns jättedåligt att ha ärvt detta av gamla styret (M, L, C, KD). 2018 köpte kommunala bostadsbolaget kommunhuset för 157 miljoner, enda anbudet som kom in. Då skulle 250 lägenheter uppstå med olika upplåtelseformer och grön innergård skriver Smp idag 30/8. Så Antons fråga borde han ställt till sig själv. Hur känns det nu fem år senare att se spökhuset?

Malin fick också frågor om uttag ur Vidingehem AB.s kassa. Nya styret har kunnat sänka uttaget från 100 till 80 miljoner och gör därmed största uttaget i Sverige från bostadsbolag. Patrik (KD) tyckte det var dålig moral. Malin kontrade med att om gamla styret fått fortsätta hade uttaget varit 120 miljoner (det var borgerlighetens plan). Avsikten från nya styret är att gå ner ytterligare successivt.

Gunnar (L) ställde bra fråga om Växjö kommuns osynliga turistinformation. Malin höll med att här kan behöva göras något för att bli mer tillgängliga och stimulera turismen. Nu hänvisas till kontaktcentrum på tredje våningen i nya kommunhuset.

Enighet rådde om att ha en vänort i Ukraina. Det blir kommunen Kalush. Bara positiva ord från partiföreträdarna om att vänorter och internationellt samarbete är utvecklande för alla parter. Gläder mig att kommunen inte tappat den synen.

Ärende efter ärende klubbades utan prat eller väldigt lite. Så kom interpellation till Johnny (V), ordförande i KSOP (kommunstyrelsens organisations- och personalutskott) upp. Den var från Andreas (C) om DIS, dynamiskt inköpssystem, som är infört i kommunen. Intressant att höra hur kommunen gör för att få anbud på exempelvis livsmedel från närmiljön, från små företag etc. Bra frågor, bra svar. I fem upphandlingar hittills har man använt DIS.

Slutligen blev det allmänhetens frågestund. Och idag var allmänheten där. Frågorna handlade om Trafikplats Fagrabäck och skövlingen av skogen i f d del av Fylleryds naturreservat. Ellie, Christel, Anton ställde frågor om t ex hur man kan se sina barn i ögonen när man vet hur galet det är att ta ner skogen för en betong”lösning”.  Hur rimmar detta med den Grönplan som antogs på detta möte en timme tidigare? Malin (S) menade att avtal med Trafikverket gäller och att ansvaret ligger hos regeringen på nationella planet. Vilket är sant rent formellt. Men om fler partier ifrågasätter och vill ha omvärdering av det nu flera år gamla avtalet…? Det har ju hänt lite på vägen när det gäller klimat och miljö. Mycket bra frågor och avslutning på fullmäktige! Kampen går vidare.

Nu kom en överraskning, dotterdotter från skolan och stan dök upp, så slut för idag.

Carin Högstedt

Växjö 20230830

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *