Så kom två charmtroll, Ceasar o Lisa. Auktion i Braås, Möten på Pensionärernas hus, “Romanens segertåg”.

Sommaren tillbaka, åtminstone denna vecka enligt prognoser. Har precis avslutat frukost och tidningar ute. Toftasjöns vattentemp är 17,6 grader och lite senare idag ska jag ta en simtur. Nu äntligen skriva lite. Har varit omtumlande dagar sedan en dryg vecka tillbaka. Jag har fått vårdnaden om två kattungar, ca fyra månader gamla. De bodde ensamma under en husvagn i norra Skåne. Fick mat av en familj, men inte bostad. Dotter har en särbo alldeles i närheten och har pratat om dessa kattungar och behovet av bostad för dem med avsikt att jag ska smälta och säga ja till att bli matte åt dem.

Eftersom jag levt så gott som hela livet med katt/er men de senaste månaderna utan, så är jag klart intresserad, men tveksam till två och så unga. Ingen ungdom själv och det är rätt krävande. De ska knyta an, de är troligen dumpade av tidigare ägare och rädda för människor tänker jag. Jag ger mig tveksamt men är beredd att göra ett försök.

De kommer efter en jobbig resa i bur och bil. De är rädda för mig, för vuxna speciellt verkar det som. Låda med sand har de haft kontakt med tidigare i livet. Men när jag flyttar den från hallen till gästtoaletten, så blir det kaos. Ut i hallen igen och en låda till. Funkar. De jagar varandra och de klättrar i gardiner. En lyckades få ner gardinstången till och med.

Efter några intensiva dagar, så går vi och lägger oss samtidigt i min säng. Lite försiktigt men ändå – de vill gosa. De vill ligga nära mig, med tassarna på mig, de spinner högljutt. Samma procedur tre kvällar i rad. Inte rädda för mig längre. Svansar runt mig för att få mer mat, Ceasar och Lisa, som de nu heter, efter många förslag i familjekretsen.  Jag har hört, för många år sedan, att kattnamn ska innehålla S. Kanske är helt taget i luften men håller fast vid det. Dotterson ville ha ett romerskt namn på hankatten. Därav Ceasar.

Kom på att detta är fjärde gången dotter kommer med katt till mig; hittekatter, hemlösa eller behövde passning ett tag men stannade för evigt. Tidigare erfarenheter är bara positiva; många års kärlekar har det blivit. Hoppas på att relationen till de här charmtrollen blir lika god.

Möte med styrelsen för Huseby bruk i torsdags. Vi var denna gång i själva slottet. Varit där tidigare på guidad tur, men det var länge sedan. Bra samtal om både läget nu och framtiden.

Auktionen i Braås i lördags tog 7 timmar. Jag följde det mesta på nätet (kunde hålla ögonen på kissekatterna samtidigt). Ovanligt nog köpte jag ingenting. Roligt ändå att se hur stort intresse det är för allmogesaker! Noterar priser för att lära mig hur värderingarna ser ut i dagsläget. Varierar verkligen över tid.

ProLiv Kronoberg hade styrelsemöte igår och vi är nu i Pensionärernas hus, det nya på Bergövägen 1 i Växjö. Där har vi också våra cafémöten för medlemmar och anhöriga som vill ha information, diskutera, berätta eller lyssna på föreläsare, vilket kommer att bli tillfälle till under hösten. I morgon första cafémöte/ ProLiv-träffen kl 14-16. Långt möte och många beslut under gårdagens styrelsemöte.

I morgon också Bibliotekets Vänner, som nu framöver har föreläsningarna på Fria Ordets hus/Konsthallen och i samarbete med Fria Ordets hus. Det beror på att den vanliga lokalen, Galaxen,  inte kan användas av utomstående under hösten. I morgon, onsdag 6/9, är det Ingrid Elam, som berättar om boken ”Romanens segertåg”. -Ja, varför läser vi så många romaner? Kanske inte så självklart som vi bokslukare ser det?

Nu ut i fina vädret. Kissarna har vilopaus.

Carin Högstedt

Växjö 20230905

@hgstedt

www.maqt.se

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *