Ceasar o Julius – kattungar m fart o fläkt, klimataktivism förgäves eller? Chile 1973. Angiveri – bevare oss väl!

I mitt mikrokosmos – altanen och området kring den – händer en hel del. Tog en sparvhök på bar gärning, när den flaxade ut ur syrenbuskarna. Inte första gången sparvhök jagar småfåglarna här. Igelkottarna som kommit hela sommaren varje dag har nu uteblivit. Ungefär 1 september slutade de komma. Det var under regnperioden och kanske blev det för blött här? Tidigt att gå i ide? Saknar dem. Den stora skål som jag haft ute med vatten till igelkottarna har nu blivit fågelbad. Särskilt unga talgoxar dricker och badar i skålen. Så roligt att se hur de njuter och ruskar sig rena.

Till faunan hör nu också två kattungar. Vid närmare undersökning så visade det sig att båda är hankatter! ”Lisa” måste vi då byta namn på.  Nu är de i samråd med barnbarnen döpta till Ceasar och Julius. Dessa gullungar blir successivt av med rädslor för människor. De har gjort sig hemmastadda inomhus. Mesta tiden leker de med varandra, kurragömma verkar det som. Men nyfikenheten på uterummet växer. Snart kan jag inte öppna altandörren utan att någon smiter ut. Har köpt ett kattkoppel och ska testa om vi kan enas om att utforska närområdet i sele.

Underbart väder idag också. Badat flera gånger under veckan. Skönt! Tror inte jag badat i sjön långt in i september tidigare.

På lördag 16/9 är det slutmanifestation för att stoppa Trafikplats Fagrabäck. Vi ses på Storgatan Växjö, Speakers corner kl 11.30 – 12.30 och tågar till Trafikverket och Kommunhuset. Det är en sorgedag över skogens öde. Men fortfarande kan trafikverket, regeringen, ministrar, riksdagen besluta att omvärdera alla planerade trafikprojekt med hänvisning till klimat och miljö, biologisk mångfald m m. Betongen är inte där än. Det krävs nya svar på omoderna projekt, från en annan tid. De senaste åren har kunskaper och medvetenhet om nödläget vuxit snabbt och starkt. Det är bra. Kräver bara att alla berörda ansvariga tänker om, gör om. Inget farligt. Ingen prestigeförlust, bara positivt, skulle inge respekt.

Lyssnade på Inrid Elam i onsdags, då Bibliotekets vänner och Fria ordets hus/konsthallen samarrangerade föreläsning om ”Romanens segertåg”. Fullt hus i Fria ordets lokal. Ingrid är kritiker, professor i litterär gestaltning. Intressant om romanen som form genom århundraden.

Innan dess hade ProLiv Kronoberg (prostatacancerföreningen) premiär för kaféträffar för medlemmar, med samtal, inbjudna gäster med olika teman som t ex närståendefrågor, juridiska, psykologiska perspektiv. Vi är hela hösten på Pensionärernas hus, som numera har nya lokaler i Hovs Park. Vi var tre från styrelsen som deltog och vi var nöjda med anslutningen och samtalen. Bra start. Första onsdagen varje månad har vi en sådan här träff.

Torsdagen var heldag med ABF. Sju timmar på Gransholms vackra herrgård med styrelsemöte och genomgång av aktuella frågor. Fredagen blev mer rörelse. (Nästan 11000 steg). Delade några hundra Kommunnytt och deltog i demonstrationen mot Angiverilagen (som är på gång i en utredning). Partier, fackliga organisationer med flera var arrangörer och det blev riktigt bra. Korta, intensiva, upplysande tal om hur olika yrkesgrupper känner inför att tvingas ange barn och vuxna som går i skolan eller arbetar i vården. Om det går igenom – vad blir straffet för att inte ange? Är det värre än att inte hålla sig till Barnkonventionen och sitt ansvar att ge barn en trygg skolgång och uppväxt? Det är onekligen mycket som dyker upp som aktuella frågor som vi för 10 år sedan inte ens kunde föreställa oss. Det är otäckt.

Kommande vecka har V Växjö en kväll om ”Chile – 50 år efter militärkuppen” – Bäckgatan 14, Växjö kl 18.00 tisdag 12 september. Vad hände 1973? Hur är det nu? Information, musik och fika.

Ungefär 19 grader i vattnet. Blir en simtur idag också 10/9. På lördag 16/9 är det demonstration mot Trafikplats Fagrabäck. Därefter tänker jag äntligen åka till Bergdala konstgalleri på vernissage. Är med i föreningen och får den ena intressanta inbjudan efter den andra. Det är nog sju år sedan maken L och jag var där på vernissage. Jag har inte varit där sedan dess. Nu ska det bli av. Konstnärerna är Helena Felldin, som jag inte känner till, och Magnus Petersson, vars konst attraherar mig. En stor akvarell över soffan umgås jag med varje dag.

17 september är det sex år sedan maken L lämnade jordelivet.

Carin Högstedt

Växjö 20230910

,@hgstedt

www.maqt.se

 

 

 

  

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *