Följde regionfullmäktiges möte i onsdags via Öppna Kanalens sändning på nätet. Helt perfekt sändning i ca 7 timmar. Allmänhetens frågestund fylldes av en medborgare, Nils-Erik Nilsson, som fortsätter ställa intrikata frågor kring besluten om sjukhus i Räppe och reträtten från det beslutet. Det är inte första gången Nilsson är här. Nu har tonläget från de svarande blivit lägre. – Det var fel i ett protokoll. Utvärdering av samarbetet med Skanska och beräkning av s k ”förgäveskostnader” ska komma. Seriösa frågor får sina svar.
Sedan är det ledamöternas frågestund och oppositionen, S+V och en SD, ställer ett tiotal frågor. Bra form med korta frågor, korta svar. Kerstin (V) frågade om det dåliga resultatet för hur många fasta läkarkontakter som medborgarna i Kronoberg harenligt mätning. Anette (S) frågar om kön till benprotesmottagningen kanske inte kräver en benmätarmaskin till utan kön beror på brist på personal. Alf (S) frågade om när organiserad prostatascreaning ska bli verklighet. – 2025 blir svaret. -Sist i Sverige? tänker jag. Även om könsdysfori och dyslexi ställs frågor från V och S. Bra frågor och Ida (M), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden, svarar klart och rätt ödmjukt, tycker jag. Det är brister, det pågår utredningar, verksamheter har inte hunnit i kapp efter pandemin etc, men det är på gång.
Den stora politiska debatten för dagen rörde höjningen av taxorna för busstrafiken i länet. Styrande Alliansen ville höja med i snitt 12 % och fick stöd av SD, som föreslagit 13 % i sin budget. Oppositionen, S+V, föreslog hälften, 6 %. Därtill vill de införa rejäl pensionärsrabatt på all trafik. Hög höjning kan få resenärer att välja bort kollektivtrafiken var ett argument. Det blev en lång och utdragen debatt där det mesta ventilerades. Argumentet fler resenärer stod mot alliansens ”vem ska betala?” Tyckte nog att miljö- och klimatargumenten inte fick så mycket utrymme. Att fylla bussarna med folk genom låga avgifter, många turer och bekvämlighet ger minskade utgifter i andra ändar: Färre bilar, mindre behov av P-hus, mindre utsläpp för en hållbar framtid med nya generationer som växer upp med kollektivtrafik som ett naturligt sätt att ta sig fram. Finns också en social aspekt. Alla, även äldre med knapra pensioner, kan få rörelsefrihet och kunna besöka släkt och vänner, kultur- och idrottshändelser. Alliansen plus SD samlade 35 röster för sin höjning, S+V 26. Om tre år ska det gapet vara borta – en svår men nödvändig utveckling, enligt min mening.
Åh, så roligt! Ida Andersen har kommit med fortsättningen på sin ”glasbruksserie”. Romanen heter Skörgossen och recenseras i DN 13/9. ”En traditionell arbetarroman”, ”en stark roman” skriver Lotta Olsson, ”kanske främst i kraft av sina många ögonblicksbilder från en värld av hårt slit, armod och våld. Det glimrande glaset måste ha framstått som ett underverk”. ”I Oxögat” läste jag och har väntat några år på fortsättningen. Nu är den här.
Militärkuppen i Chile 1973 – 50 år sedan. På Bäckgatan 14 hade (V) i Växjö föredrag om händelser i Chile mellan 1970 då socialisten Allende kom till makten och nutid. Gabriela, född i Sverige men bott i Chile vissa år, gjorde en väldigt bra redogörelse. Nicko (kan vara felstavat) sjöng och som alltid är det upplyftande att tillsammans skandera/sjunga ”El pueblo unido jamas sera vencido” (Ett enat folk kan aldrig besegras). Fin kväll!
I snart tre veckor har två kattungar berikat mitt liv, med mer att göra, passa, leka med, städa efter och gett sällskap. De har nu knutit an till mig, de har tillit. Känns väldigt bra. De är nyfikna och läraktiga och gulliga så man smälter.
Skrivs många kloka insändare/artiklar i lokalpressen om skövlingen av skog i Fylleryd, om Trafikplats Fagrabäck och dess konsekvenser på natur och klimat. I morgon lördag 16/9 är det manifestation (har benämnts sorgemarsch också) – vid Storgatans Speakers corner med tal av olika personer från deltagande organisationer, föreningar och partier. Kl 11.30 – 12.30. Hoppas vi ses där!
Skrivs mycket också om Kronobergs slottsruin och värdet av att ha den kvar. Också i det ärendet är det inte bara en utgift att reparera ruinen så den kan öppnas; det är en inkomst i det faktum att många turister och invånare kommer betala en slant för att komma in till den gamla Vasaborgen. Eventen – konserter, bröllop m m kan fortsätta. Politikens ekonomitänkande är ofta ensidigt och negativt. Besöksnäringen ger ju intäkter på alla möjliga områden, inte minst inom den privata sektorn. Ger arbetstillfällen och skatter till den offentliga.
Carin Högstedt
Växjö 20230915
@hgstedt