Slakten på folkbildningen!? Finns det motstånd? Ett streck för varje drunknad flykting.

Så är vi där, det som inte skulle ske, motsatsen till det vi på vänstersidan gick till val på: Drastiska nerskärningar på Public Service och folkbildningen/utbildningen på folkhögskolor och studieförbunden i kommande budget. Vi visste ju vad som väntade runt hörnet med en högerregering, trodde vi, men det blir etter värre. 2024 minus 250 miljoner, 2025 ytterligare 350 miljoner och 2026 ytterligare 500 miljoner. På studieförbunden i Sverige.

Vilka människor blir förlorarna när stålbadet slår igenom? Vilka använder ABF, Vuxenskolan etc? Alla åldrar, men främst äldre läser jag mig till. De som är funktionsnedsatta. De som söker kunskaper de saknar. De som söker gemenskap och diskussioner. De som aldrig klarat av en god skolgång. De som vill komma vidare i livet till arbete/nytt arbete. De som vill lära sig svenska/bättre svenska/ annat språk.

Varför hatar Tidöpartierna den faktiskt unika folkbildningen vi byggt upp i Sverige? Den är ju omvittnat framgångsrik. Rädsla för stark arbetarrörelse, kunskaper är farliga? Tror jag. Hellre arbetslöshet och obildning än folkbildning. Vi som talade för folkbildning och Public service i 2022 års valrörelse lyckades dock inte hejda det som nu händer. Det är bittert.

Badade i söndags. Det var då 18,8 grader i vattnet och samma i luften. Nu nere på 16,2 i vattnet och samma i luften. Troligen blev söndagsbadet det sista för säsongen, en säsong som blev ovanligt lång, fyra månader.

Det går bra med kattungarna. De är livliga, jagar varandra och får mattorna med sig. Öppnar garderober och drar runt med kläder. Bättre det än att de rör sig bland glas och porslin, tänker jag, och gör allt för att de ska trivas. De äter min goda mat, växer fort. Testat koppel på Caesar. Gick inte bra. De får vara inne så länge. Ska till veterinären för märkning, vaccinering m m. I söndags var barnbarn med föräldrar och farmor här. De var inte alls så rädda för okända längre. Plus att de träffat dessa tidigare flera gånger.

I lördags var det så sista (i alla fall just nu) manifestationen, sorgemarsch, mot skövlingen av Fyllerydskogen och Trafikplats Fagrabäck. Tal på Speakers corner, avslutning vid Kommunhuset, stuns i talkörerna. Riktigt inspirerande att träffa nya föreningar/organisationer att samarbeta med. Bra för framtiden. Oavsett hur det går med det planerade betongmonumentet över en ohållbar politik.

Åkte direkt från stan till Bergdala Konstgalleri och vernissagen där. Detta galleri är ett exempel på hur gallerier öppnar på ”otänkbara” platser. Ligger mitt i naturen. Hishult i Halland är ett annat exempel (hoppas det finns kvar, länge sedan jag var där). Virserums konsthall kan också räknas hit. Djärvt att starta, men framgång.

Från att ha demonstrerat för Rädda Fyllerydsskogen!  befinner jag mig trekvart senare bland tavlor som bl a är målade av och i Fyllerydsskogen! Lite märkligt faktiskt – men en slump förstås. Mycket trevlig invigning ute i solen. Träffade människor jag glömt att jag känt och känner. Liten tavla, Röd skog, klickade. Känner igen motivet, en av ingångarna till skogen från norr. Kan väl ta fel, men vad gör det. Jag ser det jag ser. Magnus Petersson är konstnären. Helena Felldin – två konstnärer ställde ut – läste jag om i Smp på lördagsmorgonen att hon 2015 börjat brodera ett streck för varje flykting som dog på Medelhavet. Hon fortsatte ett bra tag med streck lite överallt. Till slut blev det dock för destruktivt. Fruktansvärt berörande att höra om, läsa om dessa streck, mängder av streck. Ett nystan med streck finns med i utställningen.

Ser att Olle Palenius gått bort, 97 år gammal. Olle var min chef en gång i tiden, när jag arbetade på Hyres- och arrendenämnden, statlig juridisk myndighet, som då låg i Växjö. Flyttades till Jönköping så småningom. Det var ett bra arbete. Min titel var protokollförare. Jag satt alltså med vid de sammanträden som hölls för att reda ut konflikter i bostadsbolag och arrendegårdar i Kronoberg, Blekinge och Kalmar län. Det var hyresgäster mot ägare och arrendatorer mot hemmansägare. Ofta gjordes upp i godo. Hur som helst; protokoll skulle skrivas och jag var ansvarig. Ingen dikterade. Hela livet har vi haft sparsam men dock kontakt om gemensamma intressen och politik. Vi hade helt motsatta politiska åsikter, men ändå goda samtal.

Ikväll bjuder ProLiv Kronoberg på föreläsning med överläkare Martha Olsson från CLV, Växjö. Hon talar om ”Strålbehandling vid prostatacancer – nyheter i vårdprogrammet”. IOGT, Vattentorget 1, Växjö, Sigfridssalen, kl 18.00. Alla välkomna!

Carin Högstedt

Växjö 20230919

@hgstedt

www.maqt.se

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *