Skogsfestival? Organiserad prostatatestning. Simhallsvisionen vid sjön lever. Social ekonomi?

Sommarväder fortfarande. 17 grader i sjön. Inte så lockande. Använt flera timmar senaste dagarna med att förbereda altanen för hösten. Det är nog bara jag som ser skillnaden, men den finns. Solstolarna till förrådet. Flera växter har gått till evig vila. Men den vita dahlian har börjat om på nytt. Tomaterna är så gott som slut. En rusknattstorm häromsistens välte det mesta och slängde omkring saker. Det var dock ingen kruka som gått sönder. Däremot har några saker gått sönder inomhus, där kattungarna jagar varandra, brottas och bits för att sedan somna med tassarna om varandra. Det är väldigt livligt men också lugna stunder, när vi bara myser. De är noga med att få lika mycket uppmärksamhet och kel.

ProLiv Kronoberg bjöd i tisdags på föreläsning av Martha Olsson, överläkare på onkologen, Växjö lasarett. Hon har arbetat där i rätt många år. Lärde känna henne när hon var läkare och värdefull kontakt för maken L från 2014 och de tre åren vi levde med diagnosen. Martha är alltid intressant att lyssna till. Så ock denna kväll som handlade om prostatacancer och strålning av densamma. Mycket folk kom. Många frågor ställdes. Martha informerade också om nyheter inom sjukvården. Det händer mycket och snabbt. Forskningen tar oss framåt. Men, tänker jag  – den organiserade screeningen är ännu inte genomförd i Region Kronoberg. Det är ett politiskt beslut som borde gått snabbare. Tror det är 2025 som är målet just nu. Blir vi sist i Sverige av regionerna?

Så har (V)s kommunala grupp kommit i gång med studiebesök på olika arbetsplatser, föreningar, organisationer. Inriktningen just nu är kontakt med sociala ekonomins företag för personer med funktionsnedsättningar. Jag var med på Funkibator i onsdags och ska delta i besök på Atrium på tisdag. Det är två överlevare bland den här typen av verksamheter i kommunen. Var med i styrelsen på Atrium för länge sedan. Följt Funkibator sedan start då jag hade ansvar i kommunstyrelsen för den sociala ekonomin. S+V+MP styrde. Jag tjatade mig till att social ekonomi fick vara ett ansvarsområde. Fick ständigt frågan: Vad är det?   Lyckades även få kommunen att gå med i internationella (europeiska) nätverket Reves (franska för drömmar). Så intressant, så roligt och givande att träffa representanter för olika länder som var engagerade i just social ekonomi, den ideella sektorn, non profit – ja, det finns många namn på något som vi inte skulle kunna leva utan – precis som vi inte klarar samhället utan privata och offentliga sektorerna.

Fått information om planerad Skogsfestival i Fylleryd 7/10 ca 14-17. Beskrivningen är lockande. Men håll utkik efter mer info. I dagsläget finns inte polistillstånd. Skulle gärna varit med, men är då på väg med tåg till Malmö för vidare färd ut i Europa. Återkommer till det.

Trafikplats Fagrabäck är ett stort ärende i kommunen. Det är simhallen också. Sett två insändare på senare tid, som jag personligen uppskattar. Den ena skrev Lennart Burde i Smp 14/9: ”Simhallsbluffen lever vidare”. Läsvärt! Tack till er som engagerar er i Växjö kommuns utveckling och framtid. Den andra är skriven av Ingmar Nordström, Växjöbo sedan 1952 och väl insatt i stadens historia och framväxt. ”För Guds skull låt oss behålla vår ”Juvel” avslutar han. Och juvelen är simhallen.

Så har valnämnden haft möte. Nu handlar det om att planera för EUparlamentsvalet 9/6 -24. Vi kommer att ha möte en gång per månad ungefär. Planeringen är som till vanliga val, med lokaler, valförrättare etc. På riksplanet pågår någon form av utredning om att förenkla valsedelssystemet enligt t ex finsk modell. Där finns alla partier på samma valsedel om jag förstått rätt. Spännande. Kan det hinnas med ändring till valet 2026?  Inte givet.

I morgon måndag 25/9 har (V) besök av vår ekonomipolitiska talesperson Ali Esbati. Kl 18.30 är han på Bäckgatan 14 på After work, dit alla är välkomna. Antar att det finns frågor om den nyss presenterade budgeten och dess konsekvenser för olika sektorer inom välfärden.

Carin Högstedt

Växjö 20230924

@hgstedt

www.maqt.se

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *