Allmän depression, angiveri, stoppa dödandet!? Finns hopp i Atrium, i litteratur, i biskopsord.

Inte bara jag som gillade Magnus Jacobssons (KD) inlägg på X igår: ”Ännu en skjutning. Kanske dags att vi som står till höger ber om ursäkt för den retorik vi tidigare använt och ödmjukt bjuder in alla partier, myndighet, berörda kommuner och forskare till ett ödmjukt samtal om vad vi kan göra tillsammans för att få stopp på dödandet.” Citatet finns i flera av tidningarna jag läst denna morgon. Behövs ingen närmare analys av innehållet.

Växjöborna överraskar gång på gång. Fullsatt och lite till på Bibliotekets Vänners – i samverkan med Fria Ordets Hus – föreläsning av David Thurfjell, professor i religionshistoria. Rubriken var ”En lockton i ödemarken”, vad är det för längtan som religionen kan besvara? Lokalen var i Konsthallen – stort rum och fungerar bra, men det kommer så många intresserade att den inte räcker. Det gör inte heller den vanliga lokalen i Stadsbiblioteket, som tar 150 personer. Verkligen ett häftigt problem att hitta lokal som tar ca 200 personer och inte kostar skjortan. Intresset är stort för författarkvällar, både skönlitterära och faktabaserade. Nästa gäst är Alexander Mahmoud, fotografen, författaren som berättar om sitt liv, arbete, familj och uppväxt. Tisdag 10/10 kl 18.00. Missar det tyvärr.

Gratistidningen Lokaltidningen har ett par nummer bort skrivit förtjänstfullt om den stora manifestationen mot angiverilagen som vi haft i Växjö. Läser att också biskopen Fredrik Modéus har agerat i ämnet och är starkt kritisk till anmälningsplikten/angiverilagen.  Han vill att vi ska höja våra röster för solidaritet, medmänsklighet och människovärde. Håller med. Ångrar inte att jag gått med i Svenska kyrkan. Igen.

Tisdagens (26/9) DN hade mycket jag ville läsa. Helsida på Debatt med Muharrem Demirok (C) och två andra C-partister. Noterar att de verkligen vill satsa på utbildning för att bredda och öka kompetens och vakanser. Obegripligt för mig också att så inte är självklart för den regering vi har.

Läser också med stort intresse om att myndigheter varnat för att göra markarbeten i området vid E6.an som drabbats av jordskred, ja katastrof. Hade ingen aning om att denna väg ligger på lösan mark. Utredningar pågår. Lustigt nog köpte jag Sara Ströbergs ”Skred”, kriminalroman, i denna veva. Där händer ett skred i Åre, där rikingar bygger villor där det inte borde exploateras enligt byinvånarna. Fiktiv katastrof i Åre men hände i Stenungsunds kommun. Rekommenderar Sara Strömbergs ”Sly” och ”Skred”. Bra författare.

Forskare vid Uppsala universitet har fått fram att det sjunkande valdeltagandet val 2022 till del beror på de långa köerna (Dagens ETC 26/9).  Skämmigt att inte ha bedömt risken för köbildning när nya regler introducerades, tycker jag. Läser i samma tidning att 2012 skrevs första motionen i riksdagen om att avskaffa statsbidraget till etniska organisationer. Det var SD-ledamöter som motionerade då. Sedan har de fortsatt och nu har de vunnit. De små pengarna som kommit till ca 50 föreningar i Sverige, som verkar mot hedersvåld, för ungdomars idrottande och mycket annat tas bort. Läskig utveckling, ja, avveckling är det ju.

I veckan har vi i (V) Växjö besökt Atrium, ideell förening som tar emot personer med psykiska funktionsvariationer. De får arbeta i sin egen takt inom t ex Snicken, cykelreparationer, fastighetsskötsel/bygg, hunddagis… Ett besök som gör att man kommer upp ur deppigheten och tror på humanism och bättre framtid. Göran Greider skrev i veckan att han är deppig, att alla lider av depression. Ja, det är mycket oro – vad väntar kommande generationer? Det är många som inte känner igen sig i en omvärld med dödande, våld, rasism och klimatnödläge.

Igår var i alla fall en fin dag för min del. Det var maken L.s födelsedag. Han skulle blivit 79 år. Vi närmaste som kunde samlades vid graven, planterade lite och pysslade. Mycket blommor nu. Så åkte vi till ärevördiga Askelyckan och fikade. Satt ute. Underbart väder hela dagen. Inget ytterplagg. Efter detta direkt till styrelsemöte med Bibliotekets vänner med planering för våren och annat aktuellt. Många författarnamn i luften när vi spånar! Så småningom, till nästa möte, utkristalliserar sig några namn som dels gärna kommer, dels är riktigt intressanta ur olika perspektiv. Snabbt hem till kattungarna, som jamar och klättrar på mig, vilket betyder att de verkligen är hungriga och det borde jag ha begripit tidigare.

Ha en trevlig helg!

Carin Högstedt

Växjö 20230929

@hgstedt

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *