Kvinna, liv, frihet får Fredspris. Förbereda tillgängliga val viktigt arbete. Ledighet.

Dagarna rusar i väg! Länge sedan sist – eller länge. Vad är det? Dotter fyllt 50, dotterson blivit 15. Det har firats och är inte slut ännu. Dotter och jag planerar egen tid och lämnar våra hem åt närstående några dagar. Kattungarna blir omhändertagna så gott som dygnet runt av grannen, barnbarnens farmor, och barnbarnens moster.  De är så trygga nu att de bekantar sig med besökande. Äter, växer, spinner, leker vilda lekar med varandra och klättrar i gardiner.

Mitt uppdrag som ledamot i kommunens valnämnd gjorde att jag igår var på digital utbildning/konferens som arrangerades av SKR (Sveriges kommuner och regioner) för just ledamöter i valnämnder och tjänstepersoner som har ansvar för att val genomförs på rätt sätt. Nästa val på vårt bord är EU-parlamentsvalet 9 juni 2024. Förtidsröstningen börjar 22 maj. Vi startade kl 9.00 och slutade 16.00.  Måste säga att det var intressant hela vägen. Som ny i nämnden fick jag en bra överblick vad som ska göras, hur och när. Intressant att höra hur val går till i Danmark, Finland, Lettland m fl länder. Inte minst valsedlarnas utformning är olika. Vårt system med alla dessa valsedlar är inte enda möjliga lösningen. Finland har alla partier på ett papper. Tillgängligheten – alla oavsett funktionsvariationer ska kunna rösta – är angelägen men olika väl löst. Från Umeå fick vi höra om hur de löst den fysiska tillgängligheten och att de inte har några köer. I Toronto finns valsedlar på punktskrift.

Synskadade i Sverige har många val i sträck varit missnöjda med att de inte kan rösta med valhemligheten bevarad. Jag hoppas vi kan åstadkomma en förbättring efter att ha lyssnat på olika lösningar från andra kommuner/länder. Får återkomma till det. Sista inslaget igår var Jan Scherman som talade om hotet mot demokratin – och även några ljusglimtar. Lysande bra föredragning! Det är förfärande mycket hot, hat och förakt. Finns en film om detta som går på bio nu av Scherman. Heter ungefär ”Låt oss göra demokratin stor igen” – fast på engelska. De positiva exemplen som han hade var från t ex Husby, där invånarna tagit itu med sin ort genom Husbyrådet. Över huvud taget krävs det att folket går samman och vill skapa en bra framtid i sin närmiljö. Låter enklare än det nog är. Men värt ett försök och inte så mycket att välja på.   Sammantaget en mycket bra dag.

Sett ”I famnen på en mördare” på svtplay. Otroligt bra skådespelande! Kan bara rekommendera.

Kvinna, liv, frihet – Irans kvinnor får fredspriset, hör jag nu på radion. Narges Muhammadi, som sitter i fängelse för sin aktivism, är pristagaren. Bra val, mycket bra.

Hör av mig nästa helg.

Carin Högstedt

Växjö 20231006

@hgstedt

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *