Växjö-Prag, 4 länder på en dag. Karlsbron o Kafka. Resa med dotter.

Så kom vi i väg, yngsta dottern och jag, på några dagars resa utomlands. Så har jag gjort med de två äldre när de fyllt 50 – bjudit på en resa. Nu blev det en ny sorts resa – med buss. Dotter vägrar flyg. Växjö, Skåne – Danmark – Tyskland – Tjeckien, Prag på en dag? Ja, det är långt men det går att vistas i fyra länder samma dag med buss och färja. Men vi åkte tåg till Malmö dagen innan avfärden för att slippa ge oss av mitt i natten. Varmt och skönt i Malmö, mycket folkliv, trevliga hantverksbutiker, god mat ute på lördagskvällen.

Upp i ottan och bussen kom. Härligt väder och timmar av vidsträckta åkrar, odlingar och vindkraftverk från Skåne genom Danmark och Tyskland från Rostock till kanten på Berlin. Vilken skillnad på Smålands småbruk med djurhållning och bete. Blev så tydligt. Fördel buss att kunna se det som passeras.

På bussen var vi ca 48 personer, alla åldrar faktiskt. Trevliga människor från olika orter i Sydsverige. Vår guide hela resan var mycket kunnig om det mesta. I Radeburg, stad i Tyskland, var det stopp för middag. Dotter och jag inte hungriga, så vi gick en sväng själva och in på ”Hotell zum Hirsch”, Hjorthotellet eller? Det visade sig vara en lokal mötesplats, alla kände varandra, det var glatt och högljutt. Lokalen full med konst, antika saker och mindre antika intressanta ting. Det visade sig att restaurangen på vårt hotell i Prag var lika välfyllt av konst och putsad mässing, silver, mängders mängder. Mina något överlastade vitrinskåp bleknade.

Måndag morgon vaknade vi upp i vår hytt på båthotellet Admiral. Det första vi ser på floden utanför är 11 svanar. Det visar sig att de fåglar vi ser många av på floden Moldau är svanar och sothönor plus gräsänder. Första dagen är det stadsvandring och båtutflykt på floden. Vi börjar vandringen på Pragborgen och det vi ser och hör är så imponerande, så mycket historia, såna fantastiska byggnader att det går knappt att ta in. Bara den otroliga kyrkan (glömt namnet) som byggdes under 600 år! Karlsbron, skulpturerna… Inte konstigt att det är fullt med turister, som guidas här i Gamla staden. Författaren Franz Kafka har ett museum förstås och han finns på många souvenirer. Astronomiska uret beskådar vi. Det lär ha sitt ursprung 1410 ungefär. De 12 apostlarna syns passera när klockan slår. Massor av folk står och väntar på att se detta.  Om jag inte minns fel så har jag sett något mycket likt i en stad i Polen.

Så gick vi, dottern och jag, väldigt många steg varje dag, och tittade i antikaffärer, i andra butiker, sökte oss till en konsthall, Kunsthalle Praha, modernt, mycket fotokonst, med café och design shop. Vi gick över flera broar, vi åkte tunnelbana. Missade att vi kunde köpt ett kort och åkt härs och tvärs med spårvagn. Från 65 år är all kollektivtrafik gratis i Prag.

I torsdags morse 5.30 gick bussen från Prag och kl 24.00 var vi hemma igen. Lång tid på buss – men med avbrott för frukost med mera och färjeturen på två timmar, så går tiden rätt snabbt. Prag – mitt i Europa – är en fantastisk stad, som inte går att göra rättvisa så här; den måste ses. Köpte en bok om Prag och dess historia med fina bilder, översatt till svenska. Den ska jag dyka ner i när tid ges. Kanske läsa om Kafka? Var väldigt ung när jag plöjde genom hans romaner.

Lördag kväll. Hör på nyheterna hur svårt, kanske omöjligt, det är att nå fram med förnödenheter till de många civila i Gaza, som saknar allt. Saknas ord för det som händer så många oskyldiga barn, så många människor som aldrig velat något annat än fred, frihet och trygghet.

Missade Skogsfestivalen i Fylleryd idag. Hoppas det blev riktigt bra trots blåst och regnskurar. Bland andra studenter vid LNU (Linne’universitetet) som tagit initiativ till träff i den skövlade skogen med tal, musik och poesi.

Carin Högstedt

Växjö 20231014

@hgstedt

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *