Från katters spinn till Bryssel, Prag, Polen. Bokat Ahmed, missar Moberg. Kvinnors cancer och mäns.

Onsdag förmiddag. Sol, 8 grader. Dahlian blommar så fint. Tacksam att odla. Svårt att få datorn att fungera. Vägrade skriva bokstaven ö. Blev ett konstigt tecken. Katt-tass? Kissemissarna har klivit på tangenterna med vissa konsekvenser. Läste någonstans igår om en forskning i katters spinnande. Hur gör de och varför? Ja, alla de katter jag haft har kurrat när de har fått uppmärksamhet i form av klappar och kliande. De mår bra och talar om det. Mina nya kattungar spinner även när de ÄNTLIGEN – deras version, inte min – får frukost.

Vems fel är allting? Vems förtjänst? Det är en evig kamp inom politiken, från det stora till det lilla. I Smp 16/10 kunde man läsa en insändare från M-ledamot i Växjö kommunfullmäktige med den lite absurda rubriken ”Schizofren politik när den är som mest absurd”. Den riktade sig mot en MP-ledamot som skrivit om kommunens miljö- och klimatpolitik. Vems förtjänst är det att vi nu i någon hållbarhetsranking kommit på fjärde plats av landets kommuner? Ja, att kommunen har arbetat med dessa frågor i decennier är ett faktum och att intresserade förtroendevalda från flertalet partier varit drivande likaså. Det är också så att det Hållbarhetsprogram som kommunfullmäktige beslutade om 2019 är förnämligt och var enhälligt. En första fördjupad analys presenterades i mars 2023. Så här sammanfattades resultatet: ”Analysen visar att kommunens klimatavtryck inte minskar i den takt som är nödvändig, men att förutsättningarna finns – om kommun, näringsliv och invånare gör en gemensam ansträngning.” Det är kommunens egen sammanfattning i ett pressmeddelande. Jag vet inte vad som mäts i den ranking som senast presenterades. Det är stor skillnad om kommuners mål mäts eller resultaten t ex. Jag vet i alla fall att det varit en kamp för att driva miljö- och klimatfrågor. Det har tagit tid att få igenom och förståelse. Den totala enigheten som brukar talas om är en myt. Men det har som sagt funnits intresserade från flera partier. Sedan måste jag säga att vi har som kommun mycket hållbarhetstänk kvar att formulera när ett skogsbevuxet naturreservat kan behandlas som Fyllerydsskogen till förmån för bilismens framkomst och tillväxt.

Nyss hemkommen från utlandet hör jag efter terrortragedin i Bryssel hur vi svenskar varnas för att vistas i andra länder, vara försiktiga. Måste säga att det hade vi inte en tanke på dottern och jag när vi for till Prag och gick omkring i främst Gamla stan. Det är ju stört omöjligt att skydda sig mot terrorister som bestämt sig för att döda, var man än är, tänker jag. En bisak i detta sammanhang, men vi gick i Wallensteinparken och såg dessa skulpturer/statyer som är kopior för originalen finns på Drottningholms slott. Silverbibeln som krigsbyte har jag koll på men inte dessa fina statyer. Gustav 11 Adolf med mannar var även på Karlsbron och härjade under 30-åriga kriget. Den bron finns belagd sedan 929. Då var den av trä. Apropå ingenting eller människors benägenhet för tjuveri och förstörelse, hat och hämnd, dödande. Ett ljus i alla fall i omvärlden – ny regering i Polen som det verkar!

Bröstcancerförbundet och föreningen i Kronoberg har en viktig insändare i Smp 17/10. Den har rubriken ”Region Kronoberg måste minska ojämlikheterna inom bröstcancerscreening”. Alldeles för många kvinnor född utanför Norden uteblir från mammografin. Förbundet har flera förslag på hur informationen kan förbättras. ”Mammografi räddar liv, men bara för de som faktiskt går på sin undersökning när de kallas”, skriver de. Prostatacancerföreningen, ProLiv Kronoberg, har ingen statistik för män får ännu ingen kallelse till testning, vilket är en stor brist. Men vi har sett att vi har svårt att nå vissa grupper i samhället. På förbundsårsmötet i våras behandlades en motion från Kronoberg om att förbundet ska låta översätta infomaterial på olika språk. Det bifölls.

Beställt biljetter till mig själv, dotter och barnbarnen till stand-up med  bl a Ahmed Berhan, Folkets Bio, Palladium. Det är tre agerande vi får höra, men jag erkänner att det är Ahmed som fått mig att avstå från Bibliotekets Vänner och föreläsning om ”Vilhelm Moberg och det fria ordet”. Det är samma kväll, 25/10. Ahmed är programledare för IFS, Invandrare för svenskar, som finns på SVT play. Suverän underhållare!

Lugn vecka på mötesfronten.  Desto mer nästa.

Carin Högstedt

Växjö 20231018

@hgstedt

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *