Skrattfest för tre generationer, att sommarprata, “funkisvecka” året runt? Vermeer – flickan med pärlörhänge

Gångna veckans höjdpunkt var stand-up på Palladium i Växjö, arrangerad av ”Komik Kronoberg”. Elina du Rietz, Johannes Finnlaugson och Ahmed Berhan underhöll i två timmar inklusive kort paus. Att jag över huvud taget beställde biljetter till mig, barnbarnen och deras moster hade helt och hållet med Ahmed att göra. Sett honom i TV-programmet ISF och blivit impad av hans snabbhet och humor. Övriga två kände jag inte alls till, men nu gör jag det och de var bra! Vilka begåvningar denna kväll, så mycket skratt! Nästan varje plats upptagen. Ca 200 personer bedömer jag den jublande publiken till.

Ahmed började sitt tal med hur han behandlats efter att han sommarpratat 2023. Det är ett mycket effektivt medel att bli förlåten för en kraschad vägskylt. ”Jag har sommarpratat” är svaret på det mesta. Endast släkten tog det lugnt. De sa att Ahmed får prata även på vintern och våren och hösten, om han vill. Mycket roligt i Ahmeds version. Och lite samt! Visst är det en fjäder i hatten att ha sommarpratat, ett sätt att bli känd snabbt. Snäppet bättre kanske än att ha blivit nominerad till Augustpriset.

Fick mig att börja tänka på Radio Ellen, som sändes på Sveriges Radio 1981 – 95, gjord av, med och för kvinnor. 50 minuters sändning, hur ofta minns jag inte. Feministiskt program, startad av Isa Edholm, som fick stora journalistpriset så småningom. Hur som helst så fick jag inbjudan att sommarprata i detta program! Några kvinnor till antar jag. Jag satt i Radio Kronobergs lokaler och läste in mitt manus. Fick några tackbrev från lyssnare. Men så mycket mer uppmärksamhet blev det inte. Radio Ellen var från och till nerläggningshotad och det krävdes kamp för forsättningen, men lades alltså ner definitivt 1995. Sedan dess har ändå mycket hänt på jämställdhetsfronten, men mycket återstår.

Igår gjorde V.s kommunala grupp besök på Annevik, en plats och hus vid Helgasjön där väldigt mycket händer kring personer med funktionsvariationer, barn och vuxna. Det är helt otroligt vad de tre kvinnorna som leder och arbetar här, som både utförare och tankesmedjor, åstadkommer. ”Gula villan” är renoverad och vinterbonad sedan jag var här sist. Här finns badplats, båt med motor, kanoter med pontoner, flotte för rullstolar, rullstolsramp i vattnet, fiskeredskap, vedeldad badtunna, trampbåtväxthus och lusthus för att nämna lite i utemiljön. Stolthet och glädje präglar informationen. Snart är det ”Funkisveckan” som startade under pandemin och blivit tradition. Då är det extra mycket som händer under en hel vecka med extra mycket fest och dans som ska nå berörda i hela kommunen. Vi var fyra V-partister som fick uppleva ett par timmars uppåtlyft.

Ny säsong av Kontrapunkt, ett av mina favoritprogram. Inte för att jag kan svara på frågorna annat än i undantagsfall, men beundrar personerna i panelerna som är så vansinnigt kunniga i litteratur, konst och klassisk musik.

Nytt från Araby Ridklubb i Växjö kommun: 65+, tycker om djur och natur? Välkomna till Seniorer i stallet! Avgiftsfria aktiviteter. Mer info på Araby Ridklubbs hemsida. Fick denna nyhet av en vän som har många års erfarenhet av och arbete i denna ridklubb.

Svt play har många intressanta dokumentärer i utbudet. Jag såg ”Tätt intill Vermeer” och blev helt häpen över vilka fakta som kan komma ut genom nya undersökningar med nya metoder av tavlorna. Vermeer eller inte Vermeer? Är frågan som ibland kan få svar. När slutar pågående utställning av Vermeers konst egentligen? Är den i Haag? Det har varit oändliga köer. Får ta reda på.

Har gångna dagarna i veckan varit på ca 10 olika möten och träffar i olika föreningar etc. Därtill lyssnade jag på Regionfullmäktiges sammanträde. Väldigt snäll och hövlig stämning. Årsredovisningen för 2022 behandlades. Som vanligt, vill jag påstå, har inte målen uppfyllts. 12 av 18 var uppfyllda eller på gång, om jag hörde rätt. 1 av 4 ekonomiska mål var uppfyllt. Allmänhetens förtroende för sjukvården har minskat till 57%. Positivt att sysselsättningsgraden gått upp och sjuktalen ner.

En enda votering under dagen rörde en motion från (S) om att fästingvaccinering ska vara avgiftsfri för barn. Lång diskussion om huruvida det skulle vara korrekt utifrån Socialstyrelsens rekommendationer eller uteblivna sådana. Christer (V) var inte långrandig: ”Det är en klassfråga”. Det blev, föga förvånande, 26 ja till motionen (S+V) och 35 nej (M+SD+L+C+KD). En motion från Mats (SD) om att ingen vårdcentral ska vara stängd på sommaren blev också diskuterad. Bifall föreslogs från de borgerliga och ingen är ju emot ett så självklart mål.  Ju längre diskussionen flöt på, desto tveksammare blev jag om syftet och vad som skulle genomföras. Öppet men kanske inte med läkare nämndes. Christer (V) sa det jag tänkte: ”Vårdcentral utan läkare är ingen vårdcentral.”

Fredag. Väldigt mycket att ta itu med. Föst dock ett protokoll som borde varit skrivet. I morgon är jag tillgänglig på Bäckgatan 14 kl 11-13 tillsammans med kamrat/vän Anna.

Carin Högstedt

Växjö 20231027

@hgstedt

www.maqt.se

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *