Vänner på besök, vintergäck, non-profit, Hammarskjöld, Parketten, SFI, ont knä

Lördag förmiddag. Snön borta. Vintergäck blommar på innergården. Idag är det Mello från Växjö. Nästan en plikt att titta på TV.n då. Det är femte gången en deltävling sänds från Växjö. En gång var vi där på Vida Arena live, maken L och jag. Roligt.

Kom äntligen i väg till vårdcentralen och fick en kortisonspruta in i det onda knäet. Står i kö till operation men höll på att bli tokig av smärta, så äntligen gjorde jag något åt det hela. Ingen garanti att det skulle hjälpa – men det gjorde det! Så skönt. Och smärtstillande piller därtill.

Intensiv vecka med en högst givande tisdag. Vi var ett gäng från V.s kommunala grupp som besökte Parketten, en kommunalt driven verksamhet för vuxna med funktionsnedsättningar. 160 personer är där mer eller mindre tid i veckorna. Ett besök som ger många positiva vibbar och hopp inför framtiden. Nöjd personal – men behöver större lokaler. De vill inte neka behövande sökande på grund av utrymmesbrist. Det som finns är daglig verksamhet, sysselsättning och träffpunkt – allt i ett. Sysselsättningen är indelad i flera olika verksamheter som Konst och form, Musik, Kök och catering, Odling och återbruk m fl. På torpet Knutsgård är det trädgårdsskötsel sommartid och utomhusaktiviteter.

På kvällen hade vi årsmöte i Bibliotekets Vänner plus föredrag av Staffan Carlsson, författare till boken om Dag Hammarskjöld, ”Helgon och maktspelare. Dag Hammarskjöld som politiker”. Staffan Carlsson har själv varit diplomat och ambassadör i Budapest, London, Berlin. Boken är på ca 600 sidor. Jag köpte den inte men funderar på om jag inte ska göra det i alla fall. Får se. Makalöst bra föreläsare var han Carlsson!  Och salen var proppfull, en del fick tyvärr vända om hem. Vi som hade lyckan att få plats var mycket nöjda, tror jag kan uttala mig för hela publiken.  Nästa föreläsning är 6 mars, då Amanda Svensson kommer och talar under den intresseväckande rubriken ”Själens telegraf”. Jag är fortfarande med i styrelsen för Bibliotekets Vänner. Fem nya valdes in. Bra gjort valberedningen!

På onsdagen hade vi årsmöte med Vänsterpartiet Växjö och då avgick jag från den styrelsen, där jag varit i många år, ofta som sekreterare. Känns lite tomt, men jag har bestämt mig för att sanera bland uppdragen i olika föreningar. Mötena ligger ju ofta på kvällarna och inte sällan har det blivit kollisioner mellan föreningsmötena. Bra årsmöte med gott fika på Tallgården, Araby.

Det verkar som att nya styret kommer att ta bort P-avgifter kvällstid i stan. Att ta ut avgifter för parkering mellan 18 och 21 är inte bra för kultur och matställen. Det är inte välkomnande helt enkelt.

Så fick jag besök av maken L.s bror Göran med särbo. Vi satt och pratade en hel eftermiddag. Blir inte så mycket kontakt, då Göran bor i Göteborg. Nu tog vi igen det. Och jag kom på att det ju är Göran som ska ha intervjuerna som maken L gjorde med deras pappa. De finns inspelade på band. Göran visste inte om bandens existens.

Igår eftermiddag besök av två vänner sedan många år tillbaka. Det som förenade oss från början var intresset för och arbetet med sociala företag. Det fanns många sådana i Växjö kommun en period runt och efter millennieskiftet. Vi kom fram till att som mest var det nog ca 12 olika non-profit-företag. Ett fåtal är kvar – till exempel framgångsrika Funkibator och Atrium. ”Macken” i Växjö gjorde vår kommun känd i hela Sverige. Program sändes i TV. En härlig tid, Som dog ut. När borgerligheten tog över styret så försvann intresset. Vill jag påstå. Kanske är det också ett generellt ointresse  i Sverige. Trevlig eftermiddag!

Läste att Centern i Växjö kommun är upprörda över SFI-utbildningens urusla resultat, som en utvärdering visat på. Ja, men det är ju inget nytt precis. C har ihop med de andra allianspartierna medvetet lagt ut all SFI (Svenska För Invandrare) på privata företag och lagt ner ett välfungerande KomVux.  Det har inte varit och är inte bra för någon.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

Växjö 20240217

@hgstedt

www.maqt.se

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *