Tjugosjö, Ljuder, vilka är busstrafiken till för? Konsertmed trummor, slottsruin o Huseby

Söndag och grått, grått. Men vintergäcken på innergården har spritt sig och lyser gult. Tror det var tant Viola, granne, som startade med några vårblommor. Viola var en härlig kvinna, som vi, maken L och jag, har mycket att tacka för. Hon tog hand om våra katter och växter när vi var i Alperna och vandrade. Viola gick bort för ett antal år sedan. Och på yttergården börjar det lysa blått. Scillan är på god väg. Ja, det gäller att hitta något att glädjas åt i en värld som inte känner några gränser för terror och dödande.

Åh, så stolt jag är över dotterdotter som spelar trummor. Konsert med elever i Katedralskolans estetiska program med inriktning musik häromkvällen. Riktigt, riktigt bra gick det. Och så bra att vi köpte trumset på auktionskammaren i Braås! Hon kan nu träna och trumma hemma. Och oj vad dessa elever är skickliga och roliga! Fullsatt i aulan på Norrtullskolan.

Mycket läs- och tänkvärd ledare i DN igår 23/3 av Amanda Sokolnicki! En kort sammanfattning är: ”Åkesson ber om en ordning där han själv ska kunna bestämma vilka som får vara i Sverige. Partiets våta dröm sedan 1988”. Rubriken är ”SDs förslag är det mest radikala på två decennier.” (Jag stör mig på användningen av ordet radikal på detta sätt, men det kanske bara är jag. Långtgående skulle jag skriva i stället).  Mycket läsvärd ledare säger jag en gång till.

Var på presidiemöte på Huseby bruk i fredags. Huseby har kommit i blickfånget genom att både Kronobergs slottsruin och Huseby sägs ska få mer pengar från Statens Fastighetsverk (SFV) som äger båda dessa fantastiska kulturarv och besöksmål. När detta ska ske och hur mycket är inte klarlagt såvitt jag vet. För tidigt att hurra. För sent för att kunna öppna slottsruinen denna sommar, antar jag. På tisdag är det styrelsemöte med Huseby bruk AB och på onsdag ägarsamråd med Växjö och Alvesta kommuner. Sedan är det påskledigt.

Smålandsposten 20/3 hade en artikel om protester mot indragen busstrafik (buss 2019) genom Åkerby-Ljuder-Tjugosjö i Lessebo kommun. Boende ser en risk i att bygden utarmas och det blir svårt för barnfamiljer att bo här. 120 namn på protestlista. Det är inte dåligt. 51 unga bor utmed sträckan. Kan inte låta bli att haka upp mig på argumentet från Länstrafiken att den här indragningen sparar både tid och pengar. Tid för vem, pengar för vem? Vi i politiken brukar tala om ”de vi är till för”, alltså våra invånare, gamla, unga, sjuka… Så vad har vi busstrafiken till, för vilka? I detta fall för landsbygdsboende, unga, äldre, ej bilburna, utan körkort. De besparas varken tid eller pengar; tvärtom skulle jag tro. Levande landsbygd låter bra. Men det gäller att ge det ett innehåll också. Hoppas de som tagit upp en kamp för sin busslinje möter förståelse från politiken. Ska bli ett möte i alla fall.

Ha en god fortsättning på denna helg!

Carin Högstedt

Växjö 20240324

@hgstedt

www.maqt.se

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *