Sommar, sol, valrörelse, EU, rösta för klimat, rösta mot högerextremism, vården i fokus

Fredag kväll. Sol hela dagen. Första doppet i sjön ännu inte gjort men närmar sig. Vintern blev sommar på direkten. Veckan gått i EUP-valets tecken. Först en synnerligen bra ”talkshow” med V.s första namn på valsedeln till valet, Jonas Sjöstedt, och som utfrågare Maria Garmer (V) som också är med på listan. Bra möte med massor av folk som njöt av den vackra kvällen i Trädgård de Luxe – och uppskattade Jonas svar på frågorna om vad V ska göra i EUparlamentet; ligga på som attan om klimat, miljö, kollektivtrafik över gränserna, mota arbetslöshet… Varje röst till vänster är en röst mot högerextrema partier, rasism och för demokrati, asylrätt och människors lika värde. Ju fler som röstar och röstar vänster, ju bättre EU, ju bättre liv i EU. Jag är helt ense med Jonas Sjöstedt.

Så utbildning om förtidsröstning  för oss i Valnämnden och alla valförrättare, som ställer upp och tar emot rösterna från 22 maj och fram till och med 9 juni. Det är inte lite dessa valförrättare ska hålla reda på, kunna och dokumentera. Många är inblandade för att valet ska gå rätt till och ge alla medborgare möjlighet att rösta. Vi ledamöter i nämnden ska på valdagen åka runt till vallokalerna i kommunen och kolla tillgängligheten, skyltning, att valsedlarna ligger rätt, att skärmarna står rätt etc. Intressant att uppleva ett val från detta perspektiv, bakom kulisserna, men inte så olikt att vara V-partist och åka runt och kolla att valsedlarna ligger rätt, inte är slut och inte är stulna.

Utbildningen skedde på kvällen, vilket gjorde att jag missade författaren Christoffer Carlssons föreläsning på Fria Ordets Hus, arrangerad av Fria Ordets Hus och Bibliotekets Vänner. Tråkigt men inget att göra åt. Det man valts till får gå före nöjena. Och nöjen har det varit att läsa Carlssons böcker, bra litteratur i deckargenren med djupa rötter i Halland.

Jag har ofta tänkt och skrivit att Växjö kommun och regionen har så många medborgare som skriver så kloka insändare, medborgarförslag etc. En sådan tillgång! På senare år har vi även begåvats med en förening, Växjö Forum, som bevakar utvecklingen med kunskap inom arkitektur, fastighetsförvaltning, klimat-miljö, ekonomi m m. Tacknämligt! Så läser jag torsdag morgon (16/5) i Smp Opinion: ”Det är inte vår övertid som är en samhällsfara” av Jeanette Örtenholm, distriktssköterska vårdcentralen Dalbo och Lisa Magnusson, specialistsjuksköterska på medicinavdelningen 3 Ljungby. Snälla nån, milda himmel så bra! Så fantastiskt bra! Citat; ”Frågan är hur sjukare du hinner bli under väntans gång och vem ansvarar för det?” Jag läser och förflyttas till budgetmötet 2022 måste det ha varit, jag var tjänstgörande i V-gruppen i Region Kronoberg och synnerligen trött på att höra dåvarande ordförande Mikael Johansson (M) gång på gång säga att det finns inga sjuksköterskor att anställa, vilket jag talade emot.  Detta påminns jag om i Jeanettes och Lisas insändare, som tar upp just denna helt grundlösa inställning. Nu har Johansson avgått och ett nytt styre, S+M, tagit makten. Hur ser den konstellationen på möjligheten att rekrytera och behålla personal? Vad kommer att hända? Hur löses sommarens behov av personal och rekreation? I Växjö, i Ljungby?

I morgon till Bäckgatan och ”valstuga”. Vackra vädret fortsätter.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

Växjö 20240517

@hgstedt

www.maqt.se

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *