Gränslös kärlek och empati – med världens barn och djur!? Kortare arbetsdag finansierar sig själv

Försöker läsa på valaffischerna från bilen. I Växjö sitter de så högt på lyktstolparna att det är svårt att läsa. För att ingen ska vandalisera förstås. Uppfattar många texter om ”gränser”, till och med ”mur” har jag hört ska krävas på någon affisch. Det slår mig att det är hög tid för ordet ”gränslös” på en jättestor affisch. Ser den framför mig. Vad säga om Gränslös kärlek till alla världens barn! (Skulle utesluta användning av krigsvapen där barn befinner sig. Som en första sak. I stället mat till alla barn som nummer 2).  Eller en affisch med Gränslös empati med världens djur! Tala om omställning.  Oj, oj, oj.

”Invasiva arten lupiner smyckar nu gamla vägens kanter genom Sandsbro. Så vackert! Just idag kanske som finast. De är tidiga nu för tiden. Syrenerna hos mig redan överblommade.

Helgen var trevlig med besök av två av mina bröder. Vi roade oss rejält på auktionen i Braås. Var där från kl 10 till jag tror fem-sex. Först en timmes koll på utbudet, sedan auktion från kl 11.00. Ja, ibland går det inte att säga nej. Vad sägs om en liten järnmortel, rätt illa medfaren, från 1600-talet? Med pistill (stöt). Kunde inte motstå. Eller en kruka med hänkel, 1400-tal, lergods, sjöfynd. Alltså den kan få i gång efterforskning och fantasi. Lär ha kommit upp ur sjö eller hav 1964. Den är hel men med något lite äckligt innehåll . Och så en litografi, signerad, provtryck av Ernst Billgren. Jo, men visst, ju mer jag tittar, ju mer tycker jag om den. Sammantaget blev bilen full och vi åkte hem till mig och drack kaffe på altanen, som visade sig från bästa sidan med ljumt i luften och stilla.

I DN idag 27maj har Kommunal genom ordförande Malin Ragnegård och avtalssekreterare Johan Ingelskog en debattartikel med mycket intressant innehåll. Kommunal  släpper en rapport om kortare arbetstid och visar på hur andra länder gått före utan att gå i konkurs. Det är förstås tvärtom. Island är ett exempel på hur förkortning från 40 till 32-36 timmar med full lön på hela offentliga sektorn lett till sänkta sjuktal och förbättrat både jämställdhet och jämlikhet. KPMG har utvärderat och kostnaden blev 0,55 % av statens budget. Denna helsida i DN  ger många erfarenheter av kortare arbetstid och den reformen är inget vara rädd för. Den är nödvändig. Generellt har det visat sig att självfinansieringsgraden är hög. Låt detta bli den stora valfrågan, en reform för välfärden, inför val 2026. Och förutsättningen är förstås en ny och offensiv regering.

Lite blåsigt men skönt efter en åskskur. I kväll möte med Kommunala gruppen.

Carin Högstedt

Växjö 20240527

www.maqt.se

@hgstedt

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *