Toppen – rödgrönt valresultat bättre än vi vågade hoppas! Tack väljare!

Så kom det en igelkott till min altan, äntligen. Julius låg i korgstolen och kotten var under. Den var stor. Var snabb ut med mat till den, men den försvann lika snabbt. Tror den är i närheten och kommer dyka upp igen. I övrigt är det gott om pilfinkar och ringduvorna är väldigt vackra. Trevligt att de etablerat sig här på senare år.

Det är tisdag efter valet och trots rätt kylslaget väder så har jag nyss tagit en kort simtur. Ca 18 grader bara. Pionen överblommad liksom jättevallmon, syrenerna m fl. Stockrosorna på väg mot blomning och sprider sig. Jag fick tre plantor av grannar, när de flyttade. De är ca 15 nu utan att jag gjort något särskilt.

Sommarläsningen är fixad. Ulf Lundell har kommit med Vardagar 10 och 11. Jag har kommit en bra bit in i nr 10 som bara den är på 650 sidor. Man kan grubbla över vad det är som fascinerar i dessa Vardagar. Ett svar för min del är att vi är samma generation och har klasskänsla. Ja, vi vårdar vår klasskänsla. Sedan har jag alltid imponerats av Lundells stilistiska författarkonst. Noterar att han nu ändrat sig om pilfinkarna; tycker de är trevliga. Fågelintresset har vi gemensamt. Håller inte med honom om ”de och dom”. För mig viktigt att hålla reda på subjekt och objekt. Ja, konservativ i vissa stycken. Lundell menar att språket är dynamiskt och ändras hela tiden. Också sant. Men lite måtta skadar inte.

Valet är över. Förstår nu efteråt att jag varit spänd inför resultatet, utan att jag varit så inblandad i kampanjen. Ett val är ett val och synnerligen spännande. Hela valsöndagen var vi i Valnämnden i gång med att besöka vallokalerna i Växjö kommun. De är totalt 56. Tror jag var i 15-20 stycken. Rent generellt var det ordning och reda, lugnt och fint, god tillgänglighet, gott om bemanning. Men skyltningen kunde vara bättre i vissa fall och en lokals tillgänglighet var inte optimal. Antecknade och ska skriva rent och skicka in som underlag för utvärderingen vi ska göra i nämnden. Den ska sedan vara ett underlag inför valet 2026.

Ja, valdagen var full av göranden, vilket fick dagen att gå fort tills resultaten kunde presenteras. Och de var bättre än väntat vad gäller V och MP, så bra! Röd-gröna i nordiska EU-länderna avviker positivt från övriga EU-länder. Vi kan vara stolta. Sagolik känsla. Precis vad jag önskade skulle hända. Däremot har jag hela tiden trott att valdeltagandet skulle öka. Har ingen förklaring till att det minskade. Fel datum säger vissa förståsigpåare. Ja, men det gick att rösta i flera veckor ju.

I Vänsterpartiet i Växjö kommun är vi nöjda. Vi hade en bra kampanj och ökade mer eller mindre i alla valdistrikt. Det är med stor respekt och glädje vi nu skickar två kamrater till Bryssel, Jonas och Hanna. De får mycket att göra i ett parlament där rödgröna backat, men de kommer att göra mycket nytta för klimat och utveckling för jämställdhet och jämlikhet, enkelt uttryckt. Det var rätt att kampanja för vad vi vill åstadkomma i stället för att klanka på de andra partierna. Och SD fick äta upp sina trollkonster. Inte mer än rätt.

Livet går vidare och ännu är det lite möten på gång i ett par veckor. På fredag är det skolavslutning och då är det tårtfest i Gasslanda, när barnbarnens sommarlov startar. Båda har fått sommarjobb ett par tre veckor. Jag lär inte komma ifråga för någon artrosoperation före semestern (sjukhuset stänger ner operationer ett antal veckor), så jag ska planera in några utflykter, Gotland och Öland t ex, men inga längre resor är aktuella.

I morgon gör Valnämnden den s k onsdagsräkningen. Då fastställs de preliminära valresultaten och personkryssen räknas. Vi ledamöter kan delta där. Jag ska göra det har jag tänkt, men inte hela dagen. Vill gärna se hur det går till. Det är också regionfullmäktige, som jag gärna följer via Öppna Kanalen. Intressant att hur den nya majoriteten S+M lägger upp politiken i den knepiga situationen med sommar och brist på personal.

Carin Högstedt

Växjö 20240611

@hgstedt

www.maqt.se

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *