DCA, Gårdsförsäljning, äldre kvinnors rätt till mammografi och liv, morden i Midsomer

Vilken midsommarafton! Blå himmel, varmt, stilla. Frukost ute och sedan direkt i sjön. Inte varmt i vattnet men drägligt. Vacker morgon. Vid lunch ut till Gasslanda och barnbarnen med familj. God mat, go-fika med farmors jordgubbstårta, sifferkubb två matcher. Dotterdotter vann båda. Ett kortspel som dotterson vann.  Hem i tidig kväll. På altanen väntar två igelkottar på mat. Sedan kommer en tredje. Sitter ute länge och njuter av att inte behöva en massa kläder och filt. Vaknar midsommardagen av att regnet piskar på fönstren. Regnet var väntat. Kissekatterna kommer in och är trötta efter midsommarafton, ligger inne idag och sover båda två. Väldigt lugnt här. Slöar och blundar för behov av dammsugning. Läser Lundell och tittar på nya avsnitt av Morden i Midsomer. Tröttnat för länge sedan på den serien, men är det Midsomer så är det.

Helt plötsligt har jag fått en Stor Blåklocka i kanten på altanen. Den vackraste blomma jag vet. Hur har den kommit hit? Inte funnits här tidigare.  Jag är inte inblandad. Kan fröer ligga i jorden i minst 37 år och plötsligt dyka upp? Eller är det pollinatörerna som kommit med den, humlorna, bina? Varför vet jag inte detta?

DCA-avtalet röstades igenom – trots att kloka människor som Pierre Schori (S) krävde garantier mot kärnvapen. Tidsfrist genom bordläggning yrkades, krav på folkomröstning och tydliggörande av innehållet i avtalet… men icke. Endast V och MP stod emot. Fattas bara en Trump vid makten i USA, så känns det totala eländet fullbordat.

”Äldre människor har också en rätt att leva vidare”, DN Debatt21/6. Skrivet av pensionärs- och kvinnoorganisationer. Ja, den rubriken kan man verkligen hålla med om. Det var ju märkligt att sätta gränsen för mammografin till och med 74 år. Osmakligt, men ändå ett framsteg att denna screening blev allmän. Alla kallades. Nu läser jag att var fjärde bröstcancer som upptäcks finns bland kvinnor över 75 år och när de väl hittas så är tumörerna större och fler dör. Det har inte varit angeläget att forska om äldre kvinnors bröstcancer, tolkar jag situationen. Regionerna får ta till sig och ändra åldersgränsen. Och införa organiserad prostatacancertestning (OPT), om det inte är genomfört. Undrar hur det går i långsamma Region Kronoberg.  Har nya styret S+M handlingskraft när det gäller åldersgränsen för mammografin och OPT?

En annan bra artikel har rubriken ”Gårdsförsäljning hotar en fundamental del av den svenska alkoholpolitiken” publicerad i Smp 21/6, skriven av tre personer i IOGT-NTO Växjö, med goda kunskaper om ämnet.

Kommande vecka är det möte med ABF-styrelsen, stämma med Huseby Bruk AB och V Kronoberg har styrelsemöte. Sedan mojnar det och 29/6 börjar Bergveckan och Galleri Garaget har vernissage. Då är det sommar.

Just nu blåst och regn från öster. Prognosen säger oavbrutet regn till midnatt. Kissemissarna gör det bästa av tillståndet; sover.

Fortsatt trevlig helg alla vänner!

Carin Högstedt

Växjö 20240622

#hgstedt

www.maqt.se

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *